Afbeelding Lekker & Gezond
Lekker & Gezond

Deze musical is geschikt voor 12 tot 40 spelers, duurt 45-55 minuten en bevat 5 liedjes.

Afbeelding Lekker & Gezond
Bekijk de musical op de website van Jingo

Over deze musical

In ‘Lekker en Gezond’ zijn de thema’s Voeding en Voedselveiligheid op speelse wijze verwerkt. De musical leent zich prima om, bijvoorbeeld als onderdeel van een project, te worden gespeeld. Hierdoor maken ook de toeschouwers, leerlingen van andere groepen, kennis met dit actuele thema.

In de openingsscène maken we kennis met supermarkt CANDOR en enkele personeelsleden. De altijd opgewekte filiaalchef Philip van Brummelen wordt tijdens zijn gesprek met vakkenvuller Johnny Dossyn onderbroken door de binnenstormende kassajuffrouw Nel van Zwaveren. Zij ratelt aan één stuk door en legt hierbij onder andere uit waarom ze te laat is.

Het lied ‘Super in de supermarkt’laat horen hoe ‘vet-cool-tof-te gek’ het werken in een supermarkt is. Na het lied zien we hoe, vlak voor het openen van de winkel, de bakker, slager, groenteman en ‘kaasmeisje’ opkomen. Wanneer de assistente van chef van Brummelen naar buiten kijkt, schrikt ze zich een ongeluk bij het zien van een naderend onheil; de meest kritische (lastige) klant mevrouw Zijpestein. Wanneer zij aan Johnny vraagt waarom er sojalecithine in de chocopasta zit, reageert deze onwetend met ‘weet ik ‘t … maar lekker is ’t zeker’!

In het lied ‘Als het maar lekker is’wordt de nonchalance ten aanzien van eten kritisch bezongen. Als reactie op het lied verschijnt ‘uit het niets’ een soort ‘Supermanduo’. Het zijn Carly en Wayne, die strijden tegen ‘onzinnigheid over eten’. Als ze ook maar iemand iets horen beweren over eten wat niet klopt, stuiven ze er direct op af. In duidelijke bewoordingen benadrukken ze de onzin en geven tevens de juiste voorlichting. Ook wanneer het hygiëne betreft. Het is dus niet alleen belangrijk wát je eet, maar ook bacteriën geen schijn van kans geeft. In het lied ‘Linke soep’ wordt dat benadrukt. Carly en Wayne hebben wel iets losgemaakt.

Nadat ze zijn verdwenen praten vier klanten met bakker Samira, kaasmeisje Bertina, groenteman Yoesuf en slager Kobus over voeding; wat zit er allemaal in, wat gebeurt ermee tijdens het groeiproces, het conserveren etc. Ze komen gezamenlijk tot de conclusie dat het toch ook ‘anders kan’. In het lied ‘Wees aardig voor de aarde’ wordt deze conclusie nadrukkelijk bezongen. Dan maakt de musical, middels een blik in de toekomst, een onverwachte wending. Supermarkt CANDOR is na honderd jaar een museum geworden, waarin een gids en enkele museumbezoekers rondlopen. Hierdoor kijken we terug naar de wijze waarop mensen ‘vroeger’ bezig waren met voedsel en voedselveiligheid. Wanneer de gids de bezoekers op de ouderwetse vakkenvuller attendeert, komt deze tot leven. Alle reden om gillend uit dit ‘spookmuseum’ weg te rennen en tevens een handige truc om terug te keren naar de realiteit.

In de slotscène zien we hoe de arme filiaalchef van Brummelen allerlei moeilijke vragen te beantwoorden krijgt over voedingsproducten. Als het hem teveel wordt, vlucht hij weg met de supersmoes dat hij ‘nodig met koffiepauze moet’. Als mevrouw Zijpestein haar boodschappen afrekent bij Nel, zorgt de laatstgenoemde voor een enorme kassafile door het hele ‘Candorpunten-zegeltjes-scala’ af te werken. Het lied met de nadrukkelijke boodschap ‘Zorg dat je weet wat je eet’ sluit de musical op vrolijke wijze af.

Beluister de liedjes

Afbeelding Lekker & Gezond

Meer informatie of deze musical bestellen?

Over Jingo

Uitgeverij JINGO is uitgegroeid tot een begrip in de markt: sinds de start in 1982 hebben al honderdduizenden leerlingen in één of soms meerdere musicals van JINGO gespeeld. Van het allereerste ‘invulcabaret’ in de jaren ’80 tot de nieuwste productie draait alles om de beleving van het kind, om eigen inbreng en om een passende rol voor iedereen – ook als iemand liever techniek achter de schermen doet. Inmiddels heeft JINGO een omvangrijk oeuvre van maar liefst 35 musicals en 25 kinderliedjes cd’s.

De afscheidsmusicals van 2024

2024
Afscheidsmusicals
6 liedjes

12-35 spelers

2024
Afscheidsmusicals
8 liedjes

8-50 spelers

2022
Afscheidsmusicals
10 liedjes

14-30 spelers

2021
Afscheidsmusicals
9 liedjes

9-35 spelers

2023
Afscheidsmusicals
8 liedjes

7-46 spelers